Letterkappen

2
06
2/06 10:00 - 17/06 16:30
Camille Van der Cruyssenstraat 13, 9850 Nevele

Letters in steen hebben een eigen dynamiek omdat ze driedimensionaal zijn.

Beschrijving 

Letterkappen is een discipline die kalligrafie en steenhouwen met elkaar verbindt. Het vereist een goed gevoel voor compositie en vorm tijdens het ontwerpen en handvastheid en materiaalkennis bij de uitvoering.
Schrijven in steen, elke kalligraaf wil het minstens één keer gedaan hebben. Een met de hand gehouwen letter krijgt inhoud door het spel van licht en schaduw en geen twee letters zijn identiek hetzelfde.
Letterkappen? Kalligrafie op steen? Het is niet (helemaal) correct, net als de misvatting dat letters in steen ‘uitgekapte drukletters’ zijn. Wat is dan het verschil tussen een kalligraaf, een typograaf en een letterkapper? Een kalligraaf schrijft de letters in één pennen- (of penseel)trek op papier. De schrijfhoek van de pen bepaalt het dik-dun contrast in de verschillende stroken van een letter. De kalligraaf kan met pendruk en variaties van de schrijfhoek allerlei nuances aanbrengen in de manier waarop hij zijn letters vormt. Een typograaf ontwerpt lettertypes voor de drukpers. Het belangrijkste verschil met de kalligraaf is dat zijn letters niet ontstaan in één handbeweging, maar dat ze opgebouwd worden en getekend. Hij kan vrijelijk allerlei elementen toevoegen die met pen of penseel niet mogelijk zijn: soorten voetjes, het verloop van dik-dun contrast...) Van dit ontwerp wordt dan het zetsel gemaakt dat verder door de gebruiker ervan niet meer kan veranderd worden.
Letterkappers eten van twee walletjes: zij tekenen hun letters, maar hebben de vrijheid van de kalligraaf om allerlei nuances in hun lettervormen aan te brengen die eigen zijn aan het ‘handwerk’. Ze werken dus niet met vooraf vastgelegde sjablonen. Een letterontwerp ontstaat op een organische manier. Letters in steen hebben bovendien een eigen dynamiek, al is het maar omdat ze driedimensionaal zijn, in tegenstelling tot de tweedimensionale drukletters.

Voorkennis 

De workshop staat open voor alle niveau's

Data 

4 dagen opleiding van 10:00 tot 16:30
2/06, 3/06, 16/06 en 17/06/2018

Locatie 

Leslokaal ateljee15 | Camille Van der Cruyssenstraat 13 | 9850 Nevele.
Opgelet, in de Camille Van der Cruyssenstraat begint de blauwe zone.

Meebrengen 

Alle materiaal is aanwezig, ook steen om mee te oefenen. Andere stenen kunnen in overleg met de lesgever aangeschaft worden.
Doe niet je beste kleren aan.

Praktische info 

We werken buiten, tenzij het regent of vriest, dan kruipen we in ons magazijn. Hou daar rekening mee als het koel is.
Wij voorzien koffie en thee. Voor de lunch zorg je zelf.

Bekijk deze video 
inschrijvinsgeld 
240 €
Inschrijven 

aaa

Het inschrijvingsgeld bedraagt 240 € en moet gestort worden op rekening BE43 0017 8872 8601 bij BNP PARIBAS FORTIS op naam van ateljee15 met vermelding van je naam en de naam van de cursus, graag twee weken voor aanvang van de cursus. Als je vergat te betalen of als je laattijdig inschrijft mag je het inschrijvingsgeld cash en met gepast geld betalen bij aanvang van de eerste les.

Begeleiding 
algemene voorwaarden 

Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie over annulaties.
Tot later
Het team van ateljee15