artikels | weten

Werken met gietklei

Wat is gietklei

Gietklei is een klei-water mengsel dat gebruikt wordt bij het gieten in mallen. Dit mengsel wordt in poreuze gietmallen gegoten, deze zuigen het water uit de klei. Na enige tijd (ong. 20 min.) wordt de gietklei uit de mal gegoten en blijft er een kleilaag aan de binnenzijde van de mal achter.
Afhankelijk van de tijd dat men de gietklei in de mal laat, kan men de dikte van de kleiwand, dus van het gegoten voorwerp, bepalen. Het resultaat is een holle vorm die gedroogd en gebakken kan worden. 
 

Hoe vind ik het beste prentenboek

Investeren in een prentenboek rendeert. Herlees jij twintig tot dertig keer een roman? Sommige prentenboeken worden meer dan honderd keer ingekeken. Bovendien zijn de meeste prentenboeken goedkoop omdat ze meteen in verschillende landen worden uitgegeven.

Schilderen met aquarel

Het vloeiende karakter van aquarel heeft ook een nadeel: de verf blijft niet aan de oppervlakte, maar trekt snel in het papier. Elke penseelstreek is quasi definitief. Er zijn heel wat manieren om in aquarel te werken, heel wat technieken.

Aquarel behoort tot de waterachtige verven. Die kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

Schildersdoek

Je kan op alle soorten dragers schilderen of tekenen. Daarbij kun je als kunstenaar zelf veel uitproberen, waardoor je nieuwe ontdekkingen doet of net op gebreken stuit. Maar waar kan je op letten bij de aankoop van een schilderdoek?

Potloden

Potloden worden gemaakt uit de grondstof grafiet, een vorm van natuurlijke koolstof. Het werd in het Neolithicum gebruikt om keramiekverf te maken voor het decoreren van aardewerk. Rond 1500 werd in het Engelse graafschap Cumbria een enorme hoeveelheid grafiet gevonden, dat door de bevolking werd gebruikt voor het markeren van schapen. Gewikkeld in schapenhuid kon je met het massieve grafiet prachtige lijnen trekken. Omdat het materiaal zo kostbaar was, ontstond er een zwarte markt vanwaar het naar Europa werd gesmokkeld.

Penselen

Een veelgestelde vraag is welk penseel je voor welke verf moet gebruiken. Door de jaren heen is het idee ontstaan dat een penseel met eekhoornhaar dient voor aquarelverf, een borstel met varkenshaar dient voor olieverf, enz. Maar alle penselen kun je voor alle verven gebruiken. Het is de kunstenaar zelf die, door te experimenteren, op zoek moet gaan naar dé borstel. Welk penseel is het best geschikt voor zijn manier van werken en het doel dat hij voor ogen heeft? Penselen kun je op verschillende wijzen onderscheiden. Je vindt een grote variatie haren, vormen, kwaliteiten en prijzen.

Het juiste standpunt

Dat is de verantwoordelijkheid van de fotograaf.  De fotograaf die bepaalt het gezichtspunt en het perspectief van de foto die hij of zij wil maken.

Wanneer je als fotograaf een onderwerp of een scène wil fotograferen, dan richt je de camera naar het onderwerp, je maakt je compositie  en je drukt op de ontspanknop. Meestal sta je rechtop en breng je de camera naar je oog om de foto te nemen.