THE ART OF WAR

22
10
22/10 09:30 - 1/07 17:00
Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
België

 

Oorlog is van alle tijden

Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.

The Art of War’, toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun tijd. De nadruk ligt op authentieke en rauwe etsen van Otto Dix, Georges Grosz en Francisco Goya. Daarnaast zal er ook werk te zien zijn van Pablo Picasso, Max Beckmann, Frans Masereel, Paul Van Ostaijen en anderen.

THE ART OF WAR
De titel van deze tentoonstelling is niet toevallig gekozen. We haalden hiervoor inspiratie bij  de Chinese generaal Sun Tzu en zijn handboek voor oorlogsvoering ‘The art of war’. Hij beschrijft daarin een reeks methoden voor oorlogsvoering en strategiën voor conflict. Tot op vandaag worden zijn opvattingen nog vaak gebruikt in het bedrijfsleven. Hoewel zijn geschriften handelen over oorlogsvoeren, blijft zijn primaire uitgangspunt het voorkomen van gewelddadig conflict. Conflict en tegenstrijdige meningen hoeven niet noodzakelijk problematisch te zijn, ze beslechten met geweld wel. Ook de VN verwoordt het zo:
“De Verenigde Naties staat voor het vreedzaam oplossen van geschillen en wil een einde maken aan alle vormen van geweld. Het beëindigen van geweld kan beginnen bij ieder van ons –thuis, op school en op het werk.”
De tentoonstelling toont voornamelijk werk van 20e-eeuwse kunstenaars. Ze reageren op het geweld van de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog of de Tweede Wereldoorlog. De expo is opgedeeld in een aantal thematische clusters, die een chronologische opbouw doorbreekt.

GETOONDE KUNSTENAARS 
  
MAX BECKMANN              OTTO DIX              FRANCISCO GOYA          GEORGE GROSZ          PABLO PICASSO              PAUL JOOSTENS           FRANS MASEREEL            LUDWIG MEIDNER       MAX PECHSTEIN              PAUL VAN OSTAIJEN              ERICH HECKEL 

Contact :
Algemeen nummer:
+ 32 (0) 15 29 06 60 
Dringend nummer weekend:
+ 32 (0) 15 28 86 40 
Faxnummer:
+ 32 (0) 15 29 08 76
Email : http://info@kazernedossin.eu