SCHITTEREND VERLANGEN

18
10
18/10 10:00 - 14/01 17:00
MAS | Museum aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen
 

Schitterend verlangen

Mensen verlangen. Diep vanbinnen naar liefde en geborgenheid. Naar zingeving van het leven. Maar ook naar aardse rijkdom, status en macht. Ontdek in de expo ‘Schitterend Verlangen’ hoe de mens deze verlangens tastbaar maakt met sprekende objecten, vaak gemaakt van kostbare en zeldzame materialen. Diamant is daar een mooi voorbeeld van.

Een diamant is niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Maar in zijn culturele betekenis is het een vat van menselijke verlangens. Vorsten tonen hun macht, gelovigen uiten hun verering, geliefden tonen hun gevoelens, rijken pakken uit met hun status.
De expo ‘Schitterend Verlangen’ onderzoekt hoe de mens zijn streven naar geluk en geborgenheid, zijn worsteling met leven en dood, zijn behoefte aan status en macht vertaalt in objecten. De verlovingsring van Maria van Bourgondië, de jubelkroon van Onze-Lieve-Vrouw, de diamanten haarjuwelen van keizerin Sisi en zelfs de ‘bling bling’ van hedendaagse populaire hiphoppers leggen deze verlangens bloot.
Maar kan de mens echt betekenis halen uit deze diamanten objecten? Of zijn ze maar een symbool voor een verlangen dat uiteindelijk onbereikbaar is? 

De tentoonstelling is ook de start en smaakmaker van het diamantjaar in Antwerpen.

Tel. +32 3 338 44 00
mas@stad.antwerpen.be