Snelschetsen

Op een half uurtje kan je zo gemakkelijk een tiental schetsen maken.

Herken je dit? Je legt een leeg vel papier voor je op de tafel, je bent klaar om te beginnen tekenen … Maar je weet niet goed hoe te beginnen want je bent bang dat je fouten gaat maken. Dan wordt het tijd dat je de volgende oefening uitprobeert, want die maakt je los van het verkeerde idee dat je geen fouten mag maken.

 

We gaan snelschetsen. Dat is een figuur of een voorwerp tekenen in twee tot drie minuten, niet langer. De techniek van het snelschetsen helpt je over de drempel van het lege blad heen.
Neem een stapeltje papier of koop een schetsboek en iets om mee te tekenen, potlood, houtskool of een viltstift is goed materiaal om voor deze oefening te gebruiken. Laat nu iemand een pose aannemen en zet je kookwekkertje op 2 minuten. Als je niemand hebt die model wil zijn, verzamel dan wat foto’s van mensen uit de krant of een tijdschrift die je gebruikt als model.
Kijk aandachtig naar je model, kijk naar de vorm, naar licht en donker. Hou je tekenmateriaal ontspannen in je hand en neem met je lichaam wat afstand van je papier. Begin dan met tekenen en probeer weer te geven wat je ziet. Terwijl je tekent kijk je voortdurend naar je model. Het is niet erg als het niet goed gaat. Verbeter lijnen die je al getrokken hebt. Niet uitgummen maar opnieuw trekken. Teken alleen de grote delen, geen details. Probeer om een soepele, doorgaande beweging te maken.
Als je de kookwekker hoort, stop je, ook al heb je nog niet alles getekend wat je wilde. Doe dezelfde oefening nog een keer. Laat je model van pose wisselen en maak weer een paar snelschetsen.
Op een half uurtje kan je zo gemakkelijk een tiental schetsen maken.
Nu is het tijd om te kijken wat je gemaakt hebt. Keur je schetsen niet meteen af, maar kijk er naar alsof ze van iemand anders zijn. Wees nieuwsgierig naar je handschrift. Kijk eens of je verschillen en overeenkomsten ziet. Welke schets spreekt je het meest aan? Welke geeft het best de persoon weer? Geen schetsen weggooien! Herhaal deze oefening elke dag met andere voorwerpen.Je zal zien dat je beter en beter begint te tekenen.