Today: January 25, 2023
Billie Knight Posted on 1:11 am

Met afpersingslijst vechten homomannen in Ghana oplichters die zich voordoen als geliefden

We gaan dieper in op de problemen waarmee LGBT + -gemeenschappen over de hele wereld worden geconfronteerd.

Delen:

 

De inheemse zaadverzamelaars van Brazilië hebben behoefte aan bosherstel

Pomp of dump? Nu de olie afneemt, denkt Afrika na over zijn energietoekomst

Machteloos in een pandemie: zonne-energie voorgeschreven voor off-grid gezondheidszorg

Het plan van Indonesië voor gigantische boerderijen wakkert de ‘ecologische chaos’ aan

Sekswerkers in Bangladesh worden geconfronteerd met honger en misbruik als coronavirus de handel treft. parship datingsite voor alle leuke dates.

 

Ghana Gay Blackmail List ontvangt wekelijks drie of vier meldingen van overvallen en chantage

Door Kwasi Gyamfi Asiedu

 

ACCRA, 9 juni (Thomson Reuters Foundation) – Terwijl Benson de straat overstak naar zijn date in de hoofdstad van Ghana, Accra, zag hij dat er iets mis was – het was niet de man die hij een bericht had gestuurd via de populaire gay dating-app Grindr.

 

Benson voelde gevaar en probeerde weg te komen, maar twee andere mannen grepen hem van achteren, sloegen hem en gaven hem de opdracht om zijn tas en mobiele telefoon te overhandigen. Toen ze hem met een mes bedreigden, gaf hij ze ook de toegangscode voor zijn telefoon.

 

‘Ik heb ze alles gegeven omdat het leven belangrijker is’, vertelde de 27-jarige, die weigerde zijn volledige naam te geven, aan de Thomson Reuters Foundation.

 

‘Nadat ze me in elkaar hadden geslagen en me in de goot hadden geduwd, vertrokken ze … Ik ging naar huis met een gebroken kaak.’

 

De beproeving van Benson komt steeds vaker voor in landen waar homoseksualiteit illegaal is. Hoewel internet het voor LGBT + -gemeenschappen gemakkelijker heeft gemaakt om online relaties te vinden en op te bouwen, heeft het hen ook blootgesteld aan nieuwe risico’s.

 

In Egypte, Marokko en Nigeria worden homomannen vaak gechanteerd en buitengesloten door nepdates die hen ertoe verleiden intieme foto’s te delen die ze online plaatsen. De politie gebruikt ook sociale media om hen naar valse bijeenkomsten te lokken en te arresteren.

 

Ghana is een van de meer dan 30 Afrikaanse landen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden, volgens de LGBT + -rechtengroep ILGA.

 

Hoewel vervolging zeldzaam is, is homofobie wijdverbreid en voor degenen die buiten de deur zijn, wordt hun leven vaak op de proef gesteld omdat ze worden verbannen door vrienden en familie en hun baan kunnen verliezen. datingsite Second Love nieuw.

 

Alex Kofi Donkor, hoofd van de lokale activistengroep LGBT + Rights Ghana, besloot vorig jaar op Twitter en Facebook terug te vechten met de Ghana Gay Blackmail List, die “beruchte personen die homoseksuele mannen stelen, misbruiken en chanteren” blootlegt.

 

De groep, die 1.800 volgers heeft, heeft ongeveer twee dozijn mannen genoemd en beschaamd door hun foto’s te publiceren, samen met de apps die ze gebruiken, de plaatsen die ze vaak bezoeken en een waarschuwing: “Deel op grote schaal, wees alert en wees niet het volgende slachtoffer” .

 

‘We bevinden ons in een land waar ons leven duidelijk in gevaar is als gevolg van de haat van mensen en hun afkeer van de gemeenschap’, zei Donkor.


“Vaak kunnen we geen recht doen aan de misdaden die zijn gepleegd, dus het beste wat we kunnen doen is onszelf beschermen.”

 

Een link op de Ghana Gay Blackmail List-pagina stelt leden van het publiek in staat gevallen te melden, die vóór publicatie worden onderzocht in gesloten homo- en biseksuele sociale-mediagroepen voor aanvullende crowdsourced getuigenissen, zei Donkor.

 

“Zodra we hebben gepost, zijn er retweets en daarom worden veel mensen gewaarschuwd en als ze met ze chatten, (stoppen ze met te praten) met hen”, zei Donkor, die drie of vier meldingen van diefstal en chantage krijgt en misbruik elke week.

 

Nana Kwame, een biseksuele man, werd beroofd en bedreigd met chantage nadat ze een man had ontmoet die hij op Grindr een bericht had gestuurd in een huis in Accra.

 

Zijn date ging naar de badkamer en kwam terug met twee andere mannen die Nana Kwame vroegen wat hij daar deed.

 

‘Voordat ik kon antwoorden, werd ik in mijn gezicht geslagen’, zei de 24-jarige die weigerde zijn volledige naam te geven.

 

Een man haastte zich om de deur van de kamer op slot te doen en vervolgens dwongen ze Nana Kwame om zijn telefoon te ontgrendelen en alle inhoud te wissen.

 

‘Een van de jongens bracht de bijbel en liet me zweren dat als ik de plaats verlaat, ik zal veranderen’, zei Nana Kwame. ‘Ik was in de minderheid, het was drie tegen één, dus ik moest me onderwerpen.’

 

Een van de mannen zei dat hij de broer van Nana Kwame kende en dreigde hem naar zijn familie te sturen, tenzij hij iemand belde om 500 cedi ($ 88) naar zijn mobiele portemonnee te sturen.

 

Nana Kwame zweeg. Ze gaven het op en lieten hem gaan.

 

Aangezien mannen die seks hebben met mannen drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen in Ghana, zijn ze meestal te bang om deze overvallen bij de politie te melden, omdat dit ertoe kan leiden dat ze worden vrijgelaten, wat een veel grotere persoonlijke kost met zich meebrengt, zei Donkor.

 

‘Een van de snelle acties die gezinnen ondernemen, is de persoon uit huis ontslaan. Als je eenmaal buiten bent, betekent dat ook dat je bron van levensonderhoud ook wordt bedreigd’, zei hij.

 

Donkor moedigt homoseksuele mannen die zijn beroofd en gechanteerd aan om de incidenten bij de politie te melden, door te zeggen dat “een nieuwe vriend ontmoeten niet iseen misdaad “. Maar slechts ongeveer 30% is bereid die eerste stap te zetten, zei hij.

 

Benson en Nana Kwame zeiden dat ze hun zaken bij de politie hadden gemeld, maar er werden geen arrestaties verricht.

 

‘Er is een zekere mate van straffeloosheid als het gaat om misbruik van LGBT + -personen’, zei Donkor.

 

‘Je voelt zo’n ontspannen houding van de politie … er is een zekere mate van homofobie.’

 

De politie van Ghana zei dat alle gevallen van wangedrag van de politie aan hogere politiefunctionarissen moeten worden gemeld.

 

‘Personen die gevallen moeten melden bij de politie, hoeven zich geen zorgen te maken over hun seksuele geaardheid’, zei een woordvoerster.

 

‘Alle klagers worden gelijk behandeld.’

 

Omdat ze niet op de politie kunnen vertrouwen om hen te beschermen, zoeken LGBT + -gemeenschappen in veel landen naar hun eigen oplossingen.

 

LGBT + Nigerianen hebben ook een afpersingslijst, genaamd #KitoAlert, hoewel de systeembeheerder online heeft geklaagd dat het niet effectief is omdat mensen het niet gebruiken voordat ze vreemden ontmoeten.

 

Grindr, dat wereldwijd door meer dan 4 miljoen mensen per dag wordt gebruikt, heeft tal van veiligheidsmaatregelen geïntroduceerd om gebruikers te beschermen, waaronder niet-verzonden berichten, het blokkeren van schermafbeeldingen en het verbergen van het app-pictogram op hun telefoons.

 

Donkor gelooft dat er meer kan worden gedaan. Hij zou graag willen dat gay dating-apps juridische ondersteuning bieden aan mannen die het slachtoffer worden van criminelen bij het gebruik van hun apps.

 

“Er moet een mechanisme komen om lokale organisaties te ondersteunen bij het aanvechten van enkele vormen van misbruik als gevolg van het gebruik van de app”, zei hij.

 

“Het zal dienen als een waarschuwing voor anderen die (van plan zijn) de app te gebruiken om gebruikers te misbruiken en te chanteren.”

 

Benson heeft een waterdichte oplossing gevonden: hij gebruikt geen dating-apps meer.

 

‘Er zijn veel oplichters op Grindr’, zei hij. ‘Alles kan jou gewoon overkomen.’