Museum van Deinze en de Leiestreek

11
06
11/06 14:00 - 11/06 16:00
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

De collectie is in de zalen chronologisch voorgesteld, zodat de verschillende stijlen en evoluties goed te volgen zijn.

Beschrijving 

De Leiestreek heeft uitzonderlijk veel kunstenaars aangetrokken sinds het laatste kwart van de 19de eeuw. Met onder andere de gebroeders Xavier en César De Cock, Binus Van den Abeele, Gustave Den Duyts en Emile Claus zitten we midden in het romantisch-realisme, dat zijn oorsprong vindt in Barbizon. Ze beeldden de pure natuur uit met de neiging die te idealiseren of te romantiseren. Het atelier werd verlaten om midden in de natuur een landschap op doek vast te leggen.
Na 1880 ontstond een nieuwe stijl, een nog verder gaande vorm van realisme, die aanleunde bij het Franse impressionisme. Het was Emile Claus die het impressionisme hier introduceerde met zijn 'lichtgevende doeken'. Het weergeven van lichtpartikulen en kleurpunten bootste een momentopname na, dat pas van op afstand in de hersenen bij de kijker een homogeen beeld vormt.
Dit op doek vastleggen van een vluchtig moment stond tegenover het statisch beeld van het romantisch-realisme. Claus, van wie de 'Bietenoogst' ons visitekaartje is, werd hierin gevolgd door onder andere Modest Huys, Jenny Montigny, Anna De Weert, Leon De Smet, Gust De Smet, Maurice Sys, Frits Van den Berghe. Anderen zoals Albert Saverys, Evarist De Buck, Montobio, Georges Buysse, Maurits Niekerk zullen eveneens kortere tijd door de 'paus van Astene' beïnvloed worden. Het nadeel van het impressionisme voor de intellectueel gerichte kunstenaars was dat deze stijl zuiver zintuiglijk, zuiver retinaal en oppervlakkig bleef.

Data 

Zaterdag 11 juni van 14:00 tot 16:00 (museum open tot 17:00)

Locatie 

Museum van Deinze en de Leiestreek
L. Matthyslaan 3-5
9800 Deinze

Tel. 09 381 96 70
museum@deinze.be
www.museumdeinze.be

Inschrijven 

Dit is een organisatie van vtbKultuur Nevele. Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 € en moet gestort worden op rekening BE80 0017 4982 9577 bij BNP PARIBAS FORTIS op naam van vtbKultuur Nevele met vermelding van je naam en de naam van de activiteit, graag twee weken voor aanvang.