Het juiste standpunt

Huidige camera's kunnen bijna alles automatisch doen. Ze kunnen je echter niet vertellen waar je moet staan en naar waar je de lens moet richten om je foto te nemen .

Dat is de verantwoordelijkheid van de fotograaf.  De fotograaf die bepaalt het gezichtspunt en het perspectief van de foto die hij of zij wil maken.

Wanneer je als fotograaf een onderwerp of een scène wil fotograferen, dan richt je de camera naar het onderwerp, je maakt je compositie  en je drukt op de ontspanknop. Meestal sta je rechtop en breng je de camera naar je oog om de foto te nemen.

Niet alle foto’s moeten genomen worden vanaf onze ooghoogte (of hoog vanaf een statief). Het wijzigen van je gezichtspunt is niet alleen een geweldige manier om je compositie te verbeteren, het maakt dat je foto er verrassend anders uitziet dan al die andere foto’s die vanop ooghoogte van dat onderwerp genomen zijn.

Wat gebeurt er als je van standpunt verandert? Stel je een eenvoudige scène voor met een persoon die voor een landschap staat. Als je vanop ooghoogte een foto neemt, dan lijkt die foto precies op wat een voorbijganger met zijn eigen ogen zou zien als hij daar langs loopt. Dat kan een goede foto zijn maar denk eens na hoe je de compositie in jouw voordeel kan veranderen door het veranderen van je standpunt.

Kniel neer en neem een foto. Houd de camera boven je hoofd en neem zo een foto van je onderwerp. Een hoog standpunt noemt men ook vogelperspectief en een laag standpunt kikkerperspectief (vogelstandpunt en kikkerstandpunt zou beter zijn).  Richt je camera meer naar links of meer naar rechts, ga dichter naar je onderwerp of ga er verder af. Kantel de camera horizontaal of verticaal, rechts of links. Merk op hoe de achtergrond verschuift. Merk op hoe er dingen worden toegevoegd of verwijderd van de voorgrond. Maar bovenal zie hoe de foto niet langer iets is dat een toevallige voorbijganger ook zou zien.

Subtiele veranderingen in standpunt kunnen een diepere zin of gevoel aan een afbeelding toevoegen. Wanneer zag je voor het laatst een foto van de President van de Verenigde Staten zittend achter zijn bureau, genomen met een standpunt boven zijn hoofd? Waarschijnlijk nooit. Door een lager standpunt in te nemen, benadruk je de macht van de persoon achter het bureau.

Als je echter een studentje wil fotograferen die een uitbrander krijgt van de leraar, dan zal je waarschijnlijk een hoog standpunt gebruiken, het standpunt van de leraar die neerkijkt op het nietig studentje.  Het standpunt wijzigen is een groot voordeel voor een fotograaf. Of we nu door de stad wandelen of met de auto of de fiets over een landweg rijden, ons standpunt is hetzelfde als dat van al die andere mensen die op dat moment net hetzelfde doen.

Een fotograaf kan ons echter diezelfde scene tonen in een kikker- of een vogelperspectief, of sterker nog, vanuit een standpunt dat voor ons oog technisch niet haalbaar is. Gebruik die vrijheid in je voordeel en neem foto’s vanuit een creatief standpunt